3 grunde til at det er sundt at tegne i timen

At tegne, eller doodle er godt for dig. I det følgende vil jeg komme ind på tre grunde til at du skal tage dine tegnerier og doodles alvorligt.

Jeg har altid tegnet. Derhjemme, i skolen og på arbejdet. I mange tilfælde var det af kedsomhed og en måde at fordrive tiden på, men efter at have deltaget i et kursus om grafisk facilitering af Mie Nørgaard, fik jeg øjnene op for at det faktisk kunne bruges til noget, mine kruseduller. På Clever Content Conference 2016 i DGI-byen fik jeg en rimelig succes med at tegne små grafiske referater af de oplæg som blev holdt. Og det har så ført til det her. Men jeg ville også gerne se om jeg ikke kan skrive noget ‘klogt’ om det og ride lidt på bølgen af opmærksomhed.

Vi mennesker er visuelle væsner. Vi elsker, vi husker og vi binder os til visuelle oplevelser. Film, store vartegn, malerier, skulpturer, fotografier og videoer. Alle disse giver os en fælles visuel oplevelse, som vi kan bruge til at indgå i relationer med hinanden.

Ikke helt så ofte hører man pris og lovsang om krusedullen / doodlen / tegningen (kært barn har mange navne), som mange af os har udformet i klasselokaler, til møder, konferencer og så videre. Men faktisk BØR vi dele vores kruseduller. Vi skal sætte pris på vores doodles og blive bedre til at lave små skitser og tegnerier.

Så uden at trække tiden længere ud er her tre grunde til at blive ved med at tegne og øve sig og blive bedre.

1) Det personlige

Vi ved det godt allesammen. Når der er nogen der siger noget klogt, så handler det om at få taget noter, ellers husker du det aldrig. Du skriver det ned. Du prøver at bibeholde en eller anden form for orden og koncentration. Men til sidst må du erkende at der simpelthen er for meget information og der er ingen måde, hvorpå du kommer til at kunne huske det hele. Istedet ryger din koncentration. du kigger måske lige på facebook, eller sætter dig til at tegne små kruseduller istedet.

Hører du til dem der doodler, så er der gode nyheder. At ‘kusedulle’ hjælper dig faktisk med at holde fokus og huske information – http://on.wsj.com/1qElzXr.

“People who were encouraged to doodle while listening to a list of people’s names being read were able to remember 29% more of the information on a surprise quiz later, according to a 2009 study in Applied Cognitive Psychology.”

Din hjerne er bedre til at huske noget, hvis det er knyttet til en eller anden form for handling. Så hvis du tegner, mens du lytter til kloge ting, så er det nemmere at huske de kloge ting senere, når din kollega, chef, eller studiekammerat gerne lige vil have et referat.

2) Processen

At huske ting som andre folk har sagt er meget fint, men hvad der er endnu bedre er hvis man kan udtrykke essensen af de ting i relation til din egen kontekst.

Hvis du, istedet for bare at tegne noget tilfældigt, forsøger at illustrere de ting som du hører til et oplæg, så vil du blive bedre til at analysere og fortolke den information du får og nå frem til hovedpointen af det, som oplægsholderen prøver at fortælle dig. Din tegning hjælper dig med at koncentrere dig og sortere i informationen, så du nemmere kan finde frem til de pointer som er mest relevante for dig – http://content.time.com/time/health/article/0,8599,1882127,00.html.

Fra personlig erfaring ved jeg at den kreative proces man gennemgår ved at prøve at illustrere en specifik pointe i en faglig præsentation – særligt hvis man prøver at gøre det live, som jeg gør – kan give en følelse af åbenbaring og forståelse for emnet. Ikke bar efor dig selv, men også for andre.

3) Produktet

Har du nogensinde prøvet at dele dine noter med andre? eller at låne andres noter fra en forelæsning og prøve at hitte rede i dem? Forskellige perspektiver på den samme sag kan føre til nye løsninger på problemer. Men det kræver at vi kan forstå hinanden. Her er traditionelle noter sjældent en god metode. De vil ofte stå løsrevet fra hinanden og det kan være svært at se hvordan en pointe der kom sent i oplægget relaterer sig til noget der kom i starten. Det er så at sige sværere at se hele billedet på en gang.

At lære at illustrere og visualisere dine tanker, din virksomheds eller organisations udfordringer og dine løsninger gør det meget nemmere at dele dem med andre og sikre at man har det samme billede. Og så er det oftest også meget nemmere at læse og forstå end din kollegas gnidrede håndskrift.

Kommunikation & marketing

Inden for mit fag (kommunikation og marketing) er evnen til at kunne visualisere og illustrere dine pointer meget værdifuld. Ikke kun fordi det gør dem nemmere at forstå og afkode, men også fordi visuelle medier har en tendens til at skabe større interaktion på sociale medier. Der er flere der deler et billede, eller en video af en kat der gør noget sjovt, end der er folk der deler lange tekster om alle de underholdende ting som katte har gjort i tidens løb.

Hvis du, som jeg, arbejder indenfor kommunikation og marketing, så er det her en særligt god evne at have når du skal præsentere en strategi, eller andre nøgleområder, til folk som ikke har din faglige viden om emnet. Nogen gange kan dine kruseduller faktisk kunne bruges som et stykke content i sig selv i en content marketing strategi, afhængig af din målgruppe. Hvis du tager til en konference, så kan et grafisk referat være en langt nemmere måde at fortælle om dit udbytte derfra end en blogpost – det vil nok også drive en anden type interaktion.

Jeg er i al fald blevet overordentlig glad for at tegne og synes det er en hurtig (omend ikke altid nem) måde at præsentere kompliceret information på en nemt fordøjelig måde.

Der kan selvfølgelig siges og skrives meget mere om det, men jeg vil slutte her. Hvis du ligger inde med en særlig indsigt i området, eller bare har en holdning, er du selvfølgelig meget velkommen til at smide en kommentar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *