Dag 4 – Dansetrolden

Et eventyr om to tvillinger og en trold, som alle kan lide at danse

10. april, Dag 4 af 100-dages projektet. ‘Dansetrolden’ er et lille eventyr om at alle kan lide at danse. Drenge, piger og trolde.

Dagens historie – Dansetrolden

Tvillingerne Konrad og Karl lignede hinanden som to dråber vand. De var faktisk så ens at folk havde svært ved at kende forskel på dem. De var fattige, men de elskede at danse. En dag skulle der holdes en stor dansefest i nabobyen. Den ville brødrene med til. De tog deres slidte dansetøj på og travede af sted.

Kort efter kom de til en bro. Som med så mange andre broer boede der en trold under broen. Aldrig så snart var brødrene trippet ud på broen, før trolden kom farende og skreg den traditionelle trolde-hilsen: “Hvem er det der tramper på min bro?”.

“Det er såmen bare os, Konrad og Karl,” svarede de to brødre. “Men du skulle nu ikke tage og spilde din appetit på en af os, men hellere vente til vores storebror kommer. Han er meget større og federe end os.” “Næ I kan tro nej,” sagde trolden. “Den historie kender jeg godt. Næ jeg tager bare jer begge med ned i min hule og vejer jer, og så æder jeg den af jer der er tykkest.” Og så tog den Konrad under den ene arm og Karl under den anden og slæbte dem med ned under broen.

Men nu var der det ved det at Konrad og Karl ikke blot lignede hinanden, de vejede også det samme. Så efter at have vejet og genvejet dem adskillige gange gav trolden op. Hvordan skulle den dog vælge, hvem den ville spise til aftensmad? Nu foreslog Konrad og Karl at de jo kunne holde en danse-konkurrence og så kunne trolden spise taberen. Det lød rimeligt syntes trolden.

Trolden spillede op og Konrad og Karl dansede på livet løs. Der blev godt nok gået til den. Til sidst blev trolden sådan grebet af stemningen, at den ikke længere kunne holde kroppen i ro. Den begyndte at vugge fra side til side. Og til sidst trampede den løs i en danserus, så jorden gungrede og hulens klippeloft knagede. Trolden ænsede ikke hvad der skete omkring den. Ved den sidste tone rev en stor sten sig løs fra loftet og ramte trolden lige i knolden, så den gik ud som et lys.

Konrad og Karl så deres snit til at stikke af, men ikke inden de havde snuppet troldens skatkiste med sig. Og da de ankom til dansefesten senere på aftenen var de klædt i guldtøj fra top til tå og gav gratis slik til alle.

Bag historien

Historien er på mange måder skåret over en klassisk eventyr-formel. Og der er jo også en reference til “De tre Bukke Bruse”. Jeg er selv flasket op på rigelige mængder eventyr og særligt Asbjørnsen og Moe’s samling af norske folkeeventyr – den udgave der er illustreret af Erik Hjorth-Nielsen – er blevet ivrigt læst. Og lyttet til, når min far læste højt for mig og mine søskende.

Illustrationen er jeg godt tilfreds med. Særligt teksturen på stalaktitter og stalagmitter blev rigtig fin synes jeg. Det er altid lidt oppe i luften, hvordan en trold skal se ud, synes jeg. For de kan jo både være farlige og hyggelige. Her er det mest det sidste – selvom den gerne vil æde de to tvillinger.

Det er de her terninger der ligger til grund for dagens historie:

Der er fire forskellige sæt terninger i min pulje. I dag blev det én terning fra hvert sæt der blev trukket op af posen.
De blå er handlinger, de grønne handler om rejser, de rødlige om fantasy, myter og eventyr og de brune er et grundsæt som ikke har et samlet tema som sådan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *